Patent Tescil
Patent Tescil Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Patentleri, basit bir tanım ile teknik sorunlara getirilen teknik çözümler olarak adlandırabiliriz. nTürkiye’de ve dünyada daha önce yapılmamış, sanayide uygulanabilen ve bilinen tekniğin dışında olan buluşlar sınırlı bir süre ile üretilmesini, satılmasını veya kullanılmasını engelleme yoluyla sahibine tanınan tekel hakkıdır. (Kullandırmama Hakkıdır)nBuluşlarını Patent Tescili ile koruma altına alan firmalar hem rakipleri ile rekabet etmekten korunmakta hem de rakiplerine pazarda daha dar alanlar bırakarak sunmuş olduğu ürünleri katma değeri yüksek bir hale getirmektedir. Bu durum firmalara büyük avantajlar getirmektedirler.
Yurtdışı Patent
Patentlerde tıpkı Markalar ve Tasarımlar gibi ülkesellik prensibi gereği alınmış oldukları ülkelerde buluş sahiplerine tekel hakkı tanımaktadır. Yurtdışı müracaatı yapılmayan Patent sadece tescilli olduğu ülkede koruma sağlamaktadır. nPatentlerini yurtdışında da korumak isteyen firmalar ilgili ülkeler içinde tescil müracaatında bulunmalıdırlar.
PCT (Patent İşbirliği Anlaşması)
PCT ye üye olan 143 üzerinde ülke için müracaat imkanı tanıyan bir sistemdir. Buluş sahibi firmalara İlgili ülkelerde müracaat için vermiş olduğu rüçhan süresi ile yaklaşık olarak 30 aylık bir süre kazandırır. Firmalar bu süre içerisinde Patentlerinin durumuna göre ülke seçimi yapabilir.
EPC (Avrupa Patent Sözleşmesi)
Avrupa Patent Sözleşmesi 37 ülke için müracaat imkanı tanımaktadır. Avrupa Patenti ile ilgili tüm işlemler EPO (Avrupa Patent Ofisi) tarafından yürütülmektedir. Araştırma ve inceleme EPO tarafından gerçekleştirilir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra belge almaya hak kazanılır ve Avrupa Patentin müracaatı yapılacak üye ülkede geçerli olmasını için ilgili ülkenin resmi dilinin çevirisi belirlenen süre dahilinde gerçekleştirilmek zorundadır.
Klasik Patent (Ülkesel) Müracaatı
Birkaç ülkede koruma sağlanması düşünüldüğünde daha uygun olan maliyeti sebebi ile kullanılması uygun olan bir müracaat şeklidir. Her ülkeye ayrı ayrı müracaat edilmesi gerekmektedir. Müracaat edilen her ülke kendi prosedürüne göre işlemleri gerçekleştirir.
Buluş İzleme
Türk Patent Enstitüsü tarafından aylık olarak yayınlanan Resmi Patentler Bültenleri takip edilir.Bu takip esnasında İzleme talep eden müvekkillerimize Buluş veya Firma bazında gerçekleşmiş olan başvurular her ay periyodik olarak rapor halinde sunulmaktadır. nYurtiçi ve Yurtdışı yapmış olduğumuz Patent İzleme sayesinde firmalar hem yeniliklerden haberdar olmakta hem de sektöründe yapılan art niyetli başvuruları görüp gerekli itiraz işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.
Patent Araştırma
Giderek zorlaşan rekabet ortamında yapacağımız buluşlar sizi rakiplerinizin bir adım önüne geçirecektir. Buluşunuzu daha önce dünyanın herhangi bir yerinde tescil ettirilip ettirilmediğini öğrenmeniz, maddi ve manevi enerjinizin boşa harcanmasının önüne geçecektir.nPatent araştırmaları konu, sınıf, buluş içeriği ve firma bazında yapılabilmektedir. Firmalar için Türk Patent Enstitüsü, ustpo.gov ve espacenet.com siteleri araştırma yapma imkanı tanımaktadır.
Patent Süreç ve Çeşitleri
Patentler üç şekilde tescil edilmektedir ; n- İncelemeli Patent Tescili (20 Yıl)n- İncelemesiz Patent Tescili(7 Yıl)n- Faydalı Model Tescili(10 Yıl)
İncelemeli Patent
Her yıl yenileme harcını ödemek kaydı ile buluş sahibine 20 yıllık bir koruma sağlamaktadır. İncelemeli Patent Tescili diğer müracaatlara göre daha uzun bir sürece sahiptir. nAraştırma, TPE tarafından belirlenen araştırma otoriterleri tarafından buluş konusu müracaat araştırılır araştırma sonucu müracaat sahibine bildirilir. Araştırma uygun bulunursa İnceleme tercihi yapılır.nAraştırma ve İnceleme oteriteri tarafından uygun bulunan başvurular İncelemeli Patent Tesciline sahip olmalıdırlar.